Warsztaty on-line: Wsparcie eksportu w branży spożywczej na rynek japoński (07.10.2021)
Zapraszamy do uczestnictwa w bezpłatnych warsztatach on-line, dotyczących wsparcia eksportu dla branży rolno-spożywczej na rynek japoński, w terminie 7.10.2021r., rozpoczęcie o godz. 10:30.
Osoby zainteresowane wzięciem udziału w warsztatach, proszone są o rejestrację WYŁĄCZNIE pod podanym poniżej linkiem:
https://www.eu-japan.eu/registration-form-wroclaw-poland-webinar-7-october-2021
Sesja rozpocznie się o godz. 10:30 i zakończy ok. godz. 12:45. Będzie składała się z 3 części tematycznych:
- Zrozumienie kultury japońskiej i poznanie jej praktyk biznesowych;
- Proces, procedury i planowanie eksportu produktu do Japonii (UWAGA: TYLKO 1 sekcja do wyboru i uczestnictwa);
- Możliwości EPA (European Partner Agreement) we współpracy z Japonią.
Seminarium cz. 1 (ok. 30 min). Prelegent: Chieko Nakabayashi.
- Japońska kultura biznesu;
- Japońskie praktyki biznesowe;
- Polski eksport a rynek japoński;
- Metody eksportu do Japonii;
- System dystrybucji i punkty sprzedaży w Japonii;
- Pytania i odpowiedzi
Seminarium cz. 2 (ok. 40 min). Prelegent: Chieko Nakabayashi.
- Polski eksport żywności i jego przewagi konkurencyjne;
- Japoński rynek żywności i orientacja na produkty;
- Marketing, dystrybucja i sprzedaż w Japonii;
- Targi i spotkania biznesowe z japońskimi partnerami, ze szczególnym uwzględnieniem oferty dotyczącej ekologicznej żywności i napojów;
- Regulacje prawne i celne dotyczące eksportu produktów na rynek japoński;
- Pytania i odpowiedzi.
Seminarium cz. 3 internetowe EPA (40 min). Prelegent: Yvan Van Eesbeek.
- Wprowadzenie do EPA (European Partner Agreement).
- Możliwości dostępu na rynek japoński dla niektórych produktów rolnych, spożywczych i rybnych z UE: Mięso wołowe i wieprzowe; Sery i produkty mleczne; Przetworzone produkty spożywcze; Wino i alkohole; Ryby i owoce morza.
- Oznaczenia geograficzne.
- Zasady pochodzenia.
- Źródła informacji.
Prelegenci:
Chieko Nakabayashi pracowała w Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju Przemysłowego (UNIDO) w Wiedniu i Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w Rzymie, a także dla japońskich agencji rządowych. Jest licencjonowanym wykładowcą z zakresu zarządzania przedsiębiorstwami produkcyjnymi i usługowymi. Obecnie pracuje w Brukseli i Tokio, gdzie zajmuje się doradztwem i wykładami.
Yvan Van Eesbeek przez ponad 25 lat pracował w Komisji Europejskiej, głównie w departamentach zajmujących się międzynarodowymi negocjacjami handlowymi w dziedzinie rolnictwa. Obecnie pracuje jako niezależny ekspert w Centrum Współpracy Przemysłowej UE-Japonia.
SERDECZNIE ZAPRASZAMY!