fbpx
PL

Warsztaty on-line: Wsparcie eksportu w branży spożywczej na rynek japoński (07.10.2021)

Zapraszamy do uczestnictwa w bezpłatnych warsztatach on-line, dotyczących wsparcia eksportu dla branży rolno-spożywczej na rynek japoński, w terminie 7.10.2021r., rozpoczęcie o godz. 10:30.

Osoby zainteresowane wzięciem udziału w warsztatach, proszone są o rejestrację WYŁĄCZNIE pod podanym poniżej linkiem:

https://www.eu-japan.eu/registration-form-wroclaw-poland-webinar-7-october-2021

Sesja rozpocznie się o  godz. 10:30  i zakończy ok. godz. 12:45. Będzie składała się z 3 części tematycznych:

  1. Zrozumienie kultury japońskiej i poznanie jej praktyk biznesowych;
  2. Proces, procedury i planowanie eksportu produktu do Japonii (UWAGA: TYLKO 1 sekcja do wyboru i uczestnictwa);
  3. Możliwości EPA (European Partner Agreement) we współpracy z Japonią.

Seminarium cz. 1 (ok. 30 min). Prelegent: Chieko Nakabayashi.

  • Japońska kultura biznesu;
  • Japońskie praktyki biznesowe;
  • Polski eksport a rynek japoński;
  • Metody eksportu do Japonii;
  • System dystrybucji i punkty sprzedaży w Japonii;
  • Pytania i odpowiedzi

Seminarium cz. 2 (ok. 40 min). Prelegent: Chieko Nakabayashi.

  1. Polski eksport żywności i jego przewagi konkurencyjne;
  2. Japoński rynek żywności i orientacja na produkty;
  3. Marketing, dystrybucja i sprzedaż w Japonii;
  4. Targi i spotkania biznesowe z japońskimi partnerami, ze szczególnym uwzględnieniem oferty dotyczącej ekologicznej żywności i napojów;
  5. Regulacje prawne i celne dotyczące eksportu produktów na rynek japoński;
  6. Pytania i odpowiedzi.

Seminarium cz. 3 internetowe EPA (40 min). Prelegent: Yvan Van Eesbeek.

  1. Wprowadzenie do EPA (European Partner Agreement).
  2. Możliwości dostępu na rynek japoński dla niektórych produktów rolnych, spożywczych i rybnych z UE:  Mięso wołowe i wieprzowe; Sery i produkty mleczne; Przetworzone produkty spożywcze; Wino i alkohole; Ryby i owoce morza.
  1. Oznaczenia geograficzne.
  2. Zasady pochodzenia.
  3. Źródła informacji.

 Prelegenci:

Chieko Nakabayashi pracowała w Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju Przemysłowego (UNIDO) w Wiedniu i Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w Rzymie, a także dla japońskich agencji rządowych. Jest licencjonowanym wykładowcą z zakresu zarządzania przedsiębiorstwami produkcyjnymi i usługowymi. Obecnie pracuje w Brukseli i Tokio, gdzie zajmuje się doradztwem i wykładami.

Yvan Van Eesbeek przez ponad 25 lat pracował w Komisji Europejskiej, głównie w departamentach zajmujących się międzynarodowymi negocjacjami handlowymi w dziedzinie rolnictwa. Obecnie pracuje jako niezależny ekspert w Centrum Współpracy Przemysłowej UE-Japonia.

SERDECZNIE ZAPRASZAMY!

Wyznacz trasę